Aubervilliers / Avenue Jean-Jaures

Year 2021
Client STE
Budget 12.5 M €
Surface 9400 m² GFA
Programme Offices
Phase Competition
Aubervilliers / Avenue Jean-Jaures
The project proposes to use two of the buildings that once housed the Piver factories, in Aubervilliers, near Paris, and to convert them into the new Ecole Lumiere headquarters.

The two buildings are slightly larger than the program. We therefore decided to operate a simple strategy: create a box within a box.

The program is grouped into small units and distributed over the various floors, thus leaving space for large corridors, which become places of meeting, experimentation, and film sets.

The facades of existing buildings are fully restored to meet the energy criteria of RE2020.

Thanks to the organization of the program, but energy production and the restoration of the facades, the buildings reach an energy level E3 / C1.