Naples / New Science Center

Year 2015 - 2017
Client Fondazione IDIS
Budget 37 M €
Surface 14 247 m² GFA
Programme Exhibition spaces, auditorium, offices retails and common facilities
Phases AVP
Naples / New Science Center
The New Science Center will rise on the grounds of the former museum, destroyed by a fire in 2013. Today the site appears as a vast urban void disputing the accessibility between Bagnoli, Fuorigrotta, the rocky promontory of the hill of Posillipo and the Mediterranean Sea. Thus, the intervention aims at becoming a reference point in the city's cultural and social life by strengthening its relationship with the landscape. The relationship with the context and the desire to preserve the historical memory of the industrial nucleus, where the museum complex of the City of Science is located, forms the basis of the architectural concept.

With the goal of restoring the identity of the site, a series of volumetric studies have led to the definition of simple and monolithic volumes, which strongly recall the archetypes of industrial architecture.

The plan is designed according to a north-south main axis that traverses the previous plan and defines two main bays. On the mountain side, the span is subdivided into compartments of different sizes where the activities that need a controlled perimeter are concentrated. On the sea side, the bay is completely free and flexible, housing the main exhibition spaces linking all major programs.

The outer facade skin is one of the most evocative elements of the project. A concrete membrane whose holes recall the typical porosity of the predominant material in the area, the Tuff. It mimics the rhomboid geometry of the Opus Reticulatum of Roman tradition. The constellation of holes recalls the image of the recent fire and evokes the event that has indelibly marked the image of the coastline.